čtvrtek 6. prosince 2007

ČunekShow na VŠE


Jak titulek napovídá hostem další z řady přednášek, které již tradičně pod názvem EKOFÓRUM pořádá studentské sdružení EKONOM, byl předseda KDU-ČSL a senátor za Vsetínsko a Valašskomeziříčsko, Jiří Čunek. Po Václavu Klausovi, Jiřím Paroubkovi a Martinu Bursíkovi se tak na Vysoké škole ekonomické v Praze objevila další osobnost současné politické reprezentace.

Téma přednášky znělo "Slabosti demokracie - menšiny a vlivové skupiny". Již téma je silně kontroverzní. Logicky z něho vyplývá, že menšiny a vlivové skupiny jsou slabostí demokracie. Byl jsem velmi zvědavý, jak se s tímto tématem Jiří Čunek popasuje.

Posluchači se hned v úvodu dozvěděli, že přednášky se účastní senátorova dcera Eva, které se však neukázala, protože se za svého otce stydí. Následně se bývalý vsetínský starosta představil jako odborník na romskou problematiku. Za pomoci powerpointové prezentace se snažil velmi poutavě a energicky popsat "vsetínské řešení" bytové otázky tzv. nepřizpůsobivých občanů. To je ale v pořádku, protože on se stydí za ni. Další zajímavou informací bylo, že Čunek skutečně romské otázce rozumí, protože často vsetínské romy často navštěvoval. Dokonce s nimi jedl "kosti", které má velice rád, ale manželka mu je doma nedělá. Obává se totiž, že jsou podle karcinogenní. Romové se však karcinogenů neobávají, a tak kromě opékání bůčku u ohně s nimi pojedl i "kosti" (alespoň tak, podle vlastních slov, ušetřil a mohl naspořit "miliony"). Na oplátku jim koupil nějaké kofoly a víno, po kterém se ale nikdo neopil, protože jich na něj bylo příliš mnoho. Jiří Čunek dále velmi barvitě popsal návyky romských komunit, zejména v oblasti lidských exkrementů a vynášení odpadků byl velmi sdílný. Hovořil o vztahu Romů k vlastnímu a cizímu majetku, práci, stěžejní úloze rodiny, sociálních dávkách (se kterými má prý sám bohaté zkušenosti) a mnohém dalším.

Obzvláště zábavnou částí se stala pasáž "Čunkova politická kariéra". Z občanského fóra přešel Jiří Čunek k Lidovcům. Ačkoli tato strana neměla ve Vsetíně silnou pozici, usedl na radnici. Na sklonku roku 1996 se proti jeho vůli stal starostou a v roce 2000 i zlínským zastupitelem. Na žádost bratra Kalouska, se kterým nemá nikterak bratrské vztahy, kandiduje v roce 2006 do senátu. O senátorský post nemá ani nejmenší zájem, což vysvětluje i panu Tvrdíkovi, který se sním přijíždí do Vsetína seznámit. Přesto vše volby vyhrává a usedá do senátorské lavice. (Poprvé v historii horní komory parlamentu přichází nový senátor, kterého všichni znají. On však nezná nikoho. To mu činí problémy, protože neví, zda ho na chodbě zdraví senátorka, či uklízečka. Zmatený senátor pak pochopitelně váhá ve volbě tématu hovoru.) Největším překvapením je zvolení předsedou KDU ČSL, o tom se mu nezdálo ani ve snu a překvapivě jím být vůbec nechtěl.

Jak jste možná pochopili, vystoupení Jiřího Čunka bylo spíše než hodnotnou, erudovanou přednáškou, cirkusovým představením. Čunek umě bavil své publikum a ukázal se jako velice vtipný populista. Úroveň humoru odpovídala nárokům průměrného diváka "nováckých estrád" a až překvapivě na studenty zabírala. Abych ale senátoru Čunkovi příliš nekřivdil musím přiznat, že některé názory s ním v zásadě sdílím (úloha státu, obcí a dalších organizací v inkriminované problematice, jasná, srozumitelná pravidla a sankce pro "nepřizpůsobivé občany", atd.) Nemohu však přistoupit na jejich ironickou a znevažující prezentaci plnou nadsázky, zjednodušování a zesměšnění. Zároveň se nemohu ubránit, že jeho "vsetínské řešení", kterým se velmi pyšní, je jen dalším přesunutím problému na dobu pozdější. V úplném závěru své show to i přiznal, když řekl, že poskytl půjčky rodinám, které absolutně nechápou význam slov půjčka a splátka. Nejsem si však jistý, zda tuto prakticky jedinou důležitou informaci někdo zaregistroval, či zanikla v závěrečném aplausu.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Hodně dobrý článek. Díky za něj. PopulismusˇČunkovi nejde snad ani upřít. ;o) Člověk se u něho sice nenudí, ale se seriózní politikou to má pramálo společného.

Anonymní řekl(a)...

Čuněk a VŠE, to jde dost dobře dohromady... svý k svému...

Anonymní řekl(a)...

Tak tenhle článek je napsaný opravdu "nezaujatě". Fakta překroucená, nebo autor na přednášce spal a poslouchal na jedno ucho. Podobné výlevy na úrovni krátké slohové práce druhého stupně ZŠ snad netřeba dávat na internet.

Petr Pluháček řekl(a)...

To polis:
Clanek je samozrejme napsan zaujate, to uz tak v pripade osobnich blogu byva.
Na prednasce jsem bohuzel nespal a pozorne poslouchal pana Cunka. Problem je, ze temer zadna fakta nezaznela. Vyjimkou byla odpoved na posledni dotaz, kde Jiri Cunek rekl, ze v dobe, kdy byl jeste starostou se mu podarilo zamestnat zhruba desetinu z drive nepracujicich "neprizpusobivych" obcanu (dnes uz to bude asi mensi pocet) a ze zadny z nic nechape vyznam slova pujcka, tedy temer jiste ji nebude splacet.
Pokud jste zaznamenal neco jineho, rad si to poslechnu.